Hoe veter en strik je Nike Air Max sneakers?

Krijg je opmerkingen over je “lace job” of ben je jaloers op hoe dope sneakers eruit zien op foto’s van anderen? Vind je alleen de vreemdste vetertutorials op het internet? Veteren lijkt ingewikkeld, maar het is echt eenvoudig! Zolang je maar weet hoe en je het eigen maakt. We leggen de twee beste manieren uit om je Nike Air Max 1’s te veteren. Met de perfecte veterstrik!

De perfecte WOMFT

Bij Outsole ontvangen we elke dag sneakers en zien we dagelijks honderden “wivah” of “womft” foto’s. Bovendien verkopen we ook Nike veters online via onze webshop. Op basis van wat we zien, kunnen we zeggen dat niet iedereen veteren even makkelijk vindt. Of niet nodig, dus de veters worden gewoon onder de binnenzool geschoven. Zo zonde! Het veterwerk is de finishing touch van je sneakers. En dat is nog zacht uitgedrukt. Daarom schrijven we deze blog: om je te helpen je sneakers zo goed mogelijk te veteren. Wij helpen je de perfecte ‘womft’ te creëren.

 

Womft = ‘What’s on my feet today’
Wivah (NEDERLANDS) = ‘Wat ik vandaag aan heb’

Onderlangs vs. bovenlangs

Ben je bang dat veteren echt tijdrovend is? Met een goed veterwerk hoef je je sneakers niet elke dag te veteren. En zelfs als het een minuut extra kost, verdienen je sneakers die liefde. Hoe mooi je sneakers eruit zien wordt voornamelijk bepaald door het veteren. In principe kun je je sneakers op twee manieren veteren: onderlangs (stoffen vetering) of bovenlangs (in deze blog noemen we dat custom vetering om het simpel te houden).

 

1. Onderlangs – Stoffen vetering:

Bij veel sneakeradvertenties staat dat een paar nog “stoffen vetering” heeft. Als een sneaker stoffen vetering aangeboden wordt, betekent dit dat het niet door een persoon is geveterd. Vroeger werden sneakers vanuit de fabriek niet meer dan drie gaten hoog geveterd. Tegenwoordig worden sneakers volledig geveterd vanuit de fabriek en veel sneakerliefhebbers gebruiken deze manier van veteren als een vetermethode. Stoffen vetering is dus de eerste manier van veteren. Deze methode wordt toegepast door Nike zelf en kenmerkt zich doordat de Nike veters “van onderaf” worden geveterd. We vinden het niet verkeerd om je sneakers op deze manier te veteren, maar wij gaan voor een beter alternatief: custom vetering.

2. Bovenlangs – Custom vetering

In plaats van onderlangs, kun je ook je veters bovenlangs trekken. Wij geven zeker de voorkeur aan deze manier van je Nike Air Max 1’s of andere sneakers veteren. Wij zijn zeker niet de enigen, zoals je deze manier van veteren op veel womft foto’s ziet. Behalve dat we dit mooier vinden, veteren ze ook veel makkelijker en vooral sneller. Veteren bovenlangs bespaart je frustratie en tijd. Voor de perfecte look adviseren we om je veters niet te strak te knopen.

3. Andere manieren om je sneakers te veteren

Er zijn veel video’s op YouTube waarin andere vetermethoden worden uitgelegd. Gekruist, niet gekruist, twee veters in één schoen, we hebben de gekste manieren gezien. Begrijp ons niet verkeerd, wij geloven absoluut dat je sneakers moet dragen zoals jij ze mooi vindt. Maar wat deze alternatieve vetermethoden betreft… Erg schattig voor je dochter of nichtje van zes natuurlijk, maar voor ons als sneakerheads is het een echte no go.

 

Het op een na bovenste vetergat

Tot het bovenste vetergat?! Wat ons betreft: absoluut niet! Je veter tot het op een na bovenste gat van je Nike Air Max. Het label op de tong moet zichtbaar zijn. Daarom raden we altijd aan om onze 120 cm Nike veters te gebruiken. Als het bovenste gat nodig is om het paar goed te dragen, vergeven we je natuurlijk. Nood breekt wet. Sneakers moeten goed passen. Als je Nike Air Max bijvoorbeeld te los zit, dan is extra strak veteren en het bovenste gat gebruiken een prima oplossing. Overweeg in dat geval onze langere 140 cm Nike veters te gebruiken, vooral bij Nike Air Max 90s of BWs. Wist je dat er andere en misschien betere methoden zijn om pasproblemen op te lossen? Lees dat in onze blog over maten!

 

Tip: Vergeet niet het vetergat op de tong te gebruiken. Dit maakt je veterwerk nog netter en je tong blijft beter op zijn plek!

 

Bijvoorbeeld, voor Nike Air Jordans zijn meer vetervarianten mogelijk. Het hangt af van welke Jordans je draagt en of je bijvoorbeeld een baggy look met de Jordan veters wilt creëren. We keuren het zelfs goed als je geen lus gebruikt. In dat geval raden we aan om onze 140 cm veters te gebruiken voor Mids en Lows en anders de 160 cm Nike Air Jordan veters. Wil je liever je Jordan veters tot het bovenste vetergat strikken? Zorg er in dat geval voor dat je onze 180 cm Jordan veters neemt. Als je maat kleiner is dan US 6.6, zorg er dan voor dat je 20 cm minder neemt dan de aanbevolen lengtes in deze blog.

 

Veters strikken

Het belangrijkste: de veterstrik. De finishing touch, de kers op de taart, het neusje van de zalm. Noem het zoals je wilt, maar een goede veterstrik maakt of breekt je veterwerk. Een veterlus die veel te lang is, een dubbele knoop of een lus die altijd scheef zit… verschrikkelijk! Dus wat maakt de perfecte veterstrik? Dat is een subtiele kleine strik die altijd recht zit. Onze Outsole Nike Air Max veters zijn perfect ontworpen voor je sneakers. Door je veters op de juiste manier te strikken, zit je veterstrik altijd recht. Het is zo simpel en toch hebben veel sneakerheads geen idee hoe dit te doen. Wij leggen het daarom graag uit in de onderstaande veter tutorial.

 

Stappenplan

 1. Verwijder de oude veters en maak indien nodig de tong schoon.
 2. Haal de veters door de onderste vetergaten bovenlangs.
 3. Leid de veter altijd met een vinger om te voorkomen dat hij ergens draait.
 4. Trek de uiteinden strak zodat de veter aan beide kanten even lang is.
 5. Neem een kant van de veter en trek deze diagonaal bovenaan door het volgende gat.
 6. Ga door met veteren aan de bovenkant met dezelfde kant van deze veter, waarbij je elke keer een gat overslaat.
 7. Haal de veter door de lus op de tong, zorg ervoor dat je veter nergens draait.
 8. Bij het op een na bovenste gat eindig je onderlangs met je veters.
 9. Neem de tweede kant van de veter en trek deze diagonaal door het volgende gat. Het maakt niet uit of je hem onder of over de veter trekt die er al ligt, zolang je de keuze die je nu maakt consequent herhaalt (!).
 10. Ga door met veteren en haal ook deze veter door de lus op de tong.
 11. Bij het op een na bovenste gat eindig je onderlangs met veteren.
 12. Het veteren is klaar. Nu komt het strikken.
 13. Pak de twee uiteinden van de veter en controleer of ze even lang zijn.
 14. Kruis de veters door het uiteinde in je rechterhand achter het linkeruiteinde te plaatsen.
 15. Ga verder met het strikken van je veters zoals gewoonlijk.
 16. Maak een enkele strik. Zo blijft hij altijd recht!

 

Om je paar sneakers compleet te maken, herhaal je het proces voor de andere schoen. Zorg ervoor dat het diagonale veteren aan de boven- of onderkant gespiegeld is. Het gaat allemaal om die symmetrische stijl. Klaar om perfect gepaarde sneakers te dragen!

Wist je dat:

Heb je ook dat probleem met de tong, als deze draait en scheef lijkt? We leven allemaal met de vraag hoe dit te voorkomen met je sneaker veters. Het antwoord: sorry, dit is niet mogelijk. Dit probleem wordt veroorzaakt door de stiksels, niet de veters.

×

Winkelafspraak maken of vragen over producten? Laat het weten en we reageren binnen een paar uur.

×