Hoe veter en strik je Nike Air Max sneakers?

WOMFT WIVAH Outsole Nike Air Max 1 Patta Premium QS Chlorophyll Green 1 e1625777663144 - Hoe veter en strik je Nike Air Max sneakers?

Krijg je commentaar op je “lacejob” of ben je jaloers op hoe strak sneakers er altijd uitzien op andermans foto’s? Vind je op internet alleen maar de wildste vetertutorials? Strikken lijkt ingewikkeld, maar is pittig eenvoudig! Als je maar weet hóe en je er jouw gewoonte van weet te maken. Wij leggen je de twee beste manieren van het strikken van jouw Nike Air Max 1’s uit. Mét de perfecte lus!

Perfecte WIVAH

Bij Outsole krijgen we dagelijks sneakers binnen en zien we dagelijks honderden “wivah” of “womft” foto’s voorbij komen. Naast dat de manier van veteren belangrijk is, is de veter zelf ook belangrijk. Daarom verkopen wij Nike veters met de perfecte lengtes, breedtes en uiteraard van het juiste materiaal. Dan nog biedt de juiste veter geen garantie op een goede lacejob. Tenminste, op basis van wat wij zien kunnen we wel stellen dat niet iedereen strikken even gemakkelijk vindt. Of niet nodig, dan wordt de veter gewoon lekker onder de zool gedrukt. Doodzonde! De lacejob is de finishing touch van je sneakers. En daarmee doen we het veteren eigenlijk nog tekort. Wij helpen je bij het maken van de perfecte ‘wivah’.

 

Wivah = ‘Wat ik vandaag aan heb’
Womft = ‘What’s on my feet today’

WOMFT WIVAH Outsole Nike Air Max 1 Patta Premium QS Chlorophyll Green - Hoe veter en strik je Nike Air Max sneakers?

Onderlangs vs. bovenlangs

Bang dat het veteren je veel tijd gaat kosten? Met een goede lacejob hoef je sneakers niet dagelijks te strikken. En zo wel, gun je sneakers die paar seconden liefde om de dag te kunnen stralen. Dat kan je op twee manieren doen: onderlangs (fabric laced) of bovenlangs (dat noemen we in deze blog voor het gemak custom laced). 

Fabric laced Nike Air Max 1 1024x768 - Hoe veter en strik je Nike Air Max sneakers?
Custom laced Nike Air Max 1 1024x768 - Hoe veter en strik je Nike Air Max sneakers?
Awful laced Nike Air Max 1 1024x768 - Hoe veter en strik je Nike Air Max sneakers?
1. Onderlangs – Fabric laced:

Je leest vaak “fabric laced” wanneer je tweedehands Nike Air Max koopt. Wanneer een sneaker fabric laced wordt aangeboden, betekent dit dat deze niet geveterd is. Vroeger werden sneakers vanuit de fabriek überhaupt niet verder dan drie gaatjes hoog geveterd. Vandaag de dag worden sneakers vanuit de fabriek volwaardig geveterd en gebruiken veel sneakerliefhebbers deze manier van veteren als veterwijze. Fabric laced veteren is dan ook de eerste manier van veteren. Deze manier wordt door Nike zelf toegepast en kenmerkt zich doordat de Nike veters “van onderen” worden doorgehaald. Om op deze manier je sneakers te veteren vinden we niet verkeerd, maar wij gaan voor een beter alternatief: custom laced.

2. Bovenlangs – Custom laced

In plaats door “van onderen” te veteren kan je jouw veters ook “van boven” doorhalen. Het is een understatement wanneer we zeggen dat onze voorkeur hiernaar uitgaat. Wanneer we Nike Air Max 1’s binnenkrijgen en opnieuw veteren doen we dit altijd bovenlangs. We zijn zeker niet de enigen, op veel wivah foto’s zie je deze manier van veteren terug. Naast dat we dit mooier vinden, vetert het ook een stuk gemakkelijker. Je bespaart jezelf daarmee frustratie en tijd. Voor de perfecte look is ons advies je veters niet te strak te strikken. 

3. Andere manieren van veteren

Op YouTube zijn veel filmpjes te vinden waarin andere vetermanieren worden toegelicht. Gekruist, juist niet kruizen, twee veters in één schoen, je kan het allemaal zo gek niet bedenken. Begrijp ons niet verkeerd, we vinden absoluut dat je sneakers moet dragen zoals jij dat tof vindt. Maar wat deze alternatieve vetermethodes betreft… Hartstikke leuk voor je nichtje of dochtertje van zes natuurlijk, maar voor ons als sneakerheads echt een no go.

Het één-na-bovenste gaatje

Tot het bovenste gaatje?! Wat ons betreft: no way! Je vetert tot aan het een-na-bovenste gaatje van je Nike Air Max. De label op de tong moet zichtbaar zijn. Daarom adviseren we altijd onze 120 cm Nike veters te gebruiken. Als het bovenste gaatje noodzakelijk voor je is, vergeven we je dat natuurlijk. Nood breekt wet. Sneakers moeten nu eenmaal goed zitten. Heb je bijvoorbeeld last van dat je Nike Air Max te los zitten, dan is extra strak veteren en het bovenste gaatje gebruiken een prima oplossing. Overweeg dan eventueel onze langere 140 cm Nike veters te gebruiken, zeker bij Nike Air Max 90’s of BW’s. Wist je dat er ook andere en wellicht betere methoden voor het oplossen van maatproblemen zijn? Lees dat in onze blog over maatvoering!


Tip: Vergeet niet het vetergaatje verwerkt op de tong te gebruiken. Daarmee ziet je lacejob er nóg cleaner uit en blijft je tong mooier op zijn plaats zitten!


Voor bijvoorbeeld Nike Air Jordans zijn er meer vetervariaties mogelijk. Dat is afhankelijk van welke Jordans je draagt en of je met de Jordan veters bijvoorbeeld een baggy look wil creëren. We zien het dan zelfs door de vingers wanneer je geen lus gebruikt. We adviseren bij Mids en Lows in dat geval onze 140 cm veters te gebruiken en anders de 160 cm Nike Air Jordan veters te gebruiken. Strik je jouw Jordan veters liever strak door ze volledig tot het bovenste gaatje te strikken? Neem in dat geval onze 180 cm Jordan veters

Lussen

Het allerbelangrijkste: Lussen. De finishing touch, het neusje van de zalm, de kers op de taart. Noem het hoe je wilt, maar een goede veterlus maakt of kraakt je lacejob. Een veel te lange lus, dubbele knoop of een lus die altijd scheef zit… verschrikkelijk! Wat maakt dan de perfecte lus? Dat is een subtiele kleine lus die altijd recht zit. Onze Outsole Nike Air Max veters zijn dan ook hiervoor gemaakt. Door op de juiste manier te lussen zit jouw veterlus áltijd recht. Het is zo simpel en toch hebben veel sneakerheads geen idee hoe je dit nou voor elkaar krijgt. We leggen het je daarom graag uit in onze vetertutorial hieronder.

Stappenplan

 1. Haal de oude veters eruit en maak eventueel de tong schoon
 2. Haal de veters bovenlangs door de onderste gaatjes.
 3. Geleid de veter altijd met een vinger om te voorkomen dat deze nergens draait.
 4. Trek de uiteinden strak, zodat de veter aan weerzijden even lang is.
 5. Pak één zijde van de veter en haal deze bovenlangs diagonaal door het eerstvolgende gaatje.
 6. Vervolg het bovenlangs veteren met dezelfde zijde van deze veter, sla telkens één gaatje over.
 7. Haal de veter door het lusje op de tong, let erop dat je veter nergens draait.
 8. Bij het één-na-hoogste gaatje eindig je onderlangs met veteren.
 9. Pak de tweede zijde en haal deze diagonaal door het volgende gaatje. Of je onder of boven de veter die er al zit heen haalt maakt niet uit, zolang je de keuze die je nu maakt maar consequent herhaalt (!).
 10. Vervolg het veteren en haal ook deze veter door het lusje op de tong.
 11. Bij het één na hoogste gaatje eindig je onderlangs met veteren.
 12. Het veteren is gereed. Nu volgt het strikken.
 13. Pak de twee uiteinden van de veters en controleer of deze even lang zijn.
 14. Kruis de veters door het uiteinde in je rechterhand achter het linker uiteinde te leggen.
 15. Vervolg het strikken zoals je gewend bent.
 16. Maak een enkele strik. Op deze manier blijft deze altijd recht zitten!

 

Voor de wederhelft van je paartje sneakers doe je precies hetzelfde, maar dan zorg je ervoor dat het onder of bovenlangs diagonaal veteren in spiegelbeeld is.

Wist je dat:

Ken je dat, je tong die draait en scheef zit? We leven allemaal met de vraag hoe je dit voorkomt met je veters. Het antwoord: sorry, dit kan niet. Dit probleem wordt veroorzaakt door het stiksel, niet door de veters.

Recente blogs

Recente mediaberichten

Wissen Toepassen (1)
 • No products in the cart.
×

Heb je sneakergerelateerd advies nodig? Laat het ons weten en we komen zo snel mogelijk op je bericht terug! Dit kan enkele uren duren. Cheers!

× Contact