Hagenaar Bas ziet handel in sneakers

Bas Honders is projectmanager bij een sport- en evenementenbureau en hij werkt als freelancer bij Juzzt Football Academy. Daarnaast is hij helemaal gek van Nike Air Max 1. Hij heeft een verzameling met bijzondere exemplaren en ook een webshop. Op Outsole.nl staan meer dan 1000 paar exclusieve collector’s items variërend van 30 tot wel 3500 euro.

Te duur

Bas was als kleine jongen altijd al fan van Nike sneakers. “Ik vond ze zo stoer. Maar mijn moeder vond ze te duur. Ik voetbalde altijd buiten, dus die schoenen zouden al snel weer kapot zijn.” En toen op een dag waren er Nike Air Max in de aanbieding. “Na veel zeuren mocht ik ze van mijn moeder hebben, maar eerst natuurlijk even passen.” De schoenen bleken niet de juiste maat te zijn. “Mijn broertje paste ze wel, dus hij kreeg die schoenen!”

Vervolgens kreeg Bas op zijn 16de een bijbaantje bij de McDonald’s. Hij deed heel zuinig met zijn kleine beetje salaris zodat hij al snel twee bijzondere paren in Amerika kon bestellen. “Ik was helemaal de shit op school.”

Verzamelaars

Zijn liefde voor sneakers werd alleen maar groter en zo kwam Bas terecht bij een Hyves community. “Er was een hele wereld rondom sneakers. Verzamelaars deelden hun vondsten en zij ruilden ook sneakers.”

“Verder ontdekte ik Marktplaats. Daar kon je bijzondere tweedehands Nike’s kopen. Al snel hield ik me bezig met het kopen, verkopen en ruilen van sneakers, waardoor mijn sneakercollectie alsmaar bleef groeien.” In Bas bleek een echte ondernemer te zitten. “Alles gaat om imago. Ik ben altijd eerlijk over de staat van de schoenen. Ik zorg ook dat ze er goed uitzien en bijvoorbeeld niet stinken.”

Webshop

Bas was natuurlijk niet de enige die handel zag in de sneakers. Zijn grootste concurrent was Frank. “Wij raakten al snel bevriend via Hyves en hadden gelijk een goede klik.” De twee jongens sloegen de handen in één, want samen konden zij de grootste limited edition Nike Air Max 1 webshop van de wereld opzetten. “Uiteindelijk hebben we de webshop outsole.nl opgezet.” En met dat zaakje, maar ook met Instagramfoto’s die viral gingen, werden de jongens wereldberoemd. “Zo vreemd, ik word gewoon op straat herkend. Laatst zei een jongetje nog: ‘Hé, dat is Bas, de sneaker freaker van Den Haag!’.”

Eén van de duurste en meest gewilde paartjes, zijn op dit moment rode Nike’s ontworpen door kunstenaar Piet Parra in samenwerking met sneakerswinkel Patta. Deze zijn in 2010 uitgekomen in een hele beperkte oplage en op dit moment staan ze bij Outsole te koop voor 3500 euro!

Piet Parra brengt een nieuw paar op de mark. Ga maar alvast voor de winkel liggen want over zo’n 8 jaar zijn die dus onbetaalbaar, weet Bas.

 

Klik hier voor het originele artikel

×

Winkelafspraak maken of vragen over producten? Laat het weten en we reageren binnen een paar uur.

×