Wat zijn de verschillen tussen herensneakers en damessneakers?

We horen het vaker: “Oh, is deze release alleen voor vrouwen?!”. Het is immers een women’s release, dus dat moest haast wel. Zou je denken. Echter, zo werkt het in de sneakerwereld niet. Sterker nog, de meeste vrouwensneakers zijn meer gewild dan de gemiddelde mannensneakers onder de mannelijke sneakerheads. Wat ons betreft zijn álle sneakers unisex.

 

Welke maatsoorten bestaan er?

Sneakers voor volwassenen worden in MEN (men/mannen) en WMNS (women’s/vrouwen) maten uitgebracht. Heb je kleine voeten, kom je ook nog in aanmerking voor de GS (grade school) en eventueel zelfs de Y (young) maatuitvoeringen. Tenslotte heb je ook nog sneakeruitvoeringen voor baby’s en kleine kinderen (bijvoorbeeld PS, TD en BC).

Soms wordt een release zowel uitgebracht in een grote WMNS of MEN uitvoering als in een kleinere GS/Y uitvoering. De GS en Y uitvoeringen zien er dan op detailniveau vaak net anders uit. Daarnaast zijn deze kleinere sneakers in de winkel goedkoper en stijgt de marktwaarde niet zo hard als bij WMNS en MEN releases.

Hoe zit dat met WMNS versus MEN?

De verschillen tussen WMNS en MEN zijn anders. Het komt niet of nauwelijks voor dat een sneaker zowel in MEN of WMNS wordt uitgebracht. De soorten zien er op het blote oog ook hetzelfde uit. Er zijn wel kleine verschillen in de maatvoering. Voor Nike geldt dat een WMNS release op papier 0,5 centimeter groter is. De hiel van deze sneakers is daarbij soms net iets smaller. Hoewel deze verschillen nauwelijks merkbaar zijn, vallen WMNS releases dus ietsje groter uit. Goed om te weten is dat de CM-maat, net als de andere maattypes, een vorm van maatvoering is. De daadwerkelijke centimeters van je sneakers kunnen hier iets van afwijken. Daarom is het belangrijk je hier niet blind op te staren. Voor zowel mannen als vrouwen adviseren wij om je EU-maat aan te houden. Twijfel je over een kleinere maat, dan is dit bij WMNS wel het proberen waard.

Ook zit er een klein verschil in de waarde van de sneakers. Doorgaans zien we überhaupt dat sneakers in maten groter dan 41 meer waard worden dan kleinere maten. Wanneer je een WMNS release in een grote maat hebt kan deze relatief nóg meer waard zijn. Deze sneakers worden namelijk maar beperkt uitgebracht in deze maten.

Links een WMNS Nike Air Max 1 Aloha Pack Navy (US 10 | UK 7.5 | EU 42 | CM 27) en rechts een MEN Nike Air Max 1 Black Venom Pack (US 8.5 | UK 7.5 | EU 42 | CM 26.5).

Hoe weet je nu of jouw sneakers WMNS of MEN zijn?

Aan de buitenkant van je sneakers kan je niet zien of dit een WMNS of MEN uitvoering is. Binnen in je sneakers kan je dit wél zien. Het verschil zie je aan de verhouding tussen de US-maat en de overige maten. Deze maten vind je in de tong of binnenkant van je sneakers. Voor Nike Air Max geldt bijvoorbeeld dat een vrouwen US-maat 1.5 groter is dan de mannenmaat. Zo staat WMNS US 10 gelijk aan MEN US 8.5. Ons advies is om altijd naar de UK-maat of EU-maat te kijken. Deze zijn namelijk op papier altijd hetzelfde! Goed om te weten is dat wij bij Outsole ons altijd baseren op de MEN maten.

WMNS is dus enkel en alleen voor vrouwen?

Nee! Het is zeker niet zo dat een WMNS release per se voor vrouwen is. Ook zijn MEN releases niet per se voor mannen. Nike draagt uit dat al hun sneaker unisex zijn. Wel is een WMNS release beperkt in de grote maten. Doorgaans loopt deze uitvoering door tot en met 44,5, maar dit kan ook 42,5 of zelfs 40,5 zijn. WMNS releases zijn doorgaans nog meer gewild onder mannen dan MEN releases. De colorways zijn meestal namelijk erg goed. Veel zachte kleuren als roze en mint, maar ook super toffe variaties op OG uitvoeringen. De onvrede onder mannen met grotere voeten is dan ook altijd groot wanneer er een goede release in WMNS maten wordt uitgebracht. Heb je kleine voeten? Dan zijn wij jaloers op je!

De WMNS Nike Air Max 1 Grape uit 2003. Eén van de meest gewilde sneakers aller tijden, een holy grail voor alle sneakerheads. Deze sneaker is in grotere maten een fortuin waard!

Kortom: Twijfel dus absoluut niet om als man een WMNS release te kopen, of om als vrouw een MEN release te kopen! Alle sneakers zijn unisex tegenwoordig. Draag wat je tof vindt en vooral ook wat lekker zit. Laat je niet leiden door een maatlabel.

Wist je dat:

In 2004 is er een volledige serie uitgebracht met een grove fout in de maattabel. De Nike Air Max 1 Sport Pink werd in 2004 als Asia exclusive gelanceerd als WMNS release. Echter zit bij de grotere maten een MEN maatlabel in de tong. Bijvoorbeeld staat er US 8.5 – EU 42, terwijl dit in werkelijkheid US 8.5 – EU 40 had moeten we zijn. Nog steeds zien we wanneer dit paartje ergens wordt verkocht dat weinig verzamelaars dit weten.

 

Maattabellen

×

Winkelafspraak maken of vragen over producten? Laat het weten en we reageren binnen een paar uur.

×