AIR MAX DAY – De geschiedenis van de Nike Air Max 1

Nike Air Max 1 1987 OG by Outsole magazine - AIR MAX DAY - De geschiedenis van de Nike Air Max 1

3.26, de legendarische ‘Air Max Day’. Deze dag vieren we de verjaardag van onze grootste liefde. Op 26 maart 1987 is de Nike Air Max 1 zoals we deze vandaag de dag kennen officieel geboren. Het mooiste sneakersilhouet dat we kennen met de iconische air unit. En niet zomaar een air unit, maar een zichtbare unit. Wat de Nike Air Max 1 zo bijzonder maakt is dat de air-unit voor het eerst vanaf de buitenkant van de sneaker te zien is, in plaats van dat je deze alleen maar kon voelen onder je voeten.

NASA
Uitvinder en ingenieur van NASA, Marion Frank Rudy, bedacht deze air-unit. Hij vond een manier om gas in een zak te pompen, die vervolgens in de zool van een schoen kon worden gebracht. Zijn idee hierbij was dat je een sneaker op deze manier extra demping kon geven. Dat deze ooit zichtbaar zou worden had hij geen idee van. Het was puur een overweging voor comfort. Vervolgens ging Marion Frank Rudy vele schoenmerken langs om zijn idee te verkopen. Niemand wilde er iets van weten, tot hij bij Nike kwam. Phil Knight, mede-eigenaar van Nike, zag wel heil in deze ‘air’. Daar kon één van de designers bij Nike vast wel wat mee. Tinker Hatfield werkte inmiddels vier jaar bij Nike en had promotie gemaakt naar de functie van designer. Deze air verwerkte hij in 1985 in de Air Jordan 1. Een jaartje later zou een nieuw paartje volgen…

Tinker Hatfield
Je kan je voorstellen dat Tinker Hatfield voor ons de grootste legende is die er bestaat. Okay, de Jordan 1 vinden we tof, maar de Air Max 1 is niet normaal! Een zichtbare air unit, hoe bedenk je het?! Dit idee kreeg hij uiteraard niet zomaar. Een tripje naar Frankrijk ging hieraan vooraf. Hij was namelijk geïnspireerd door het Parijse Centre George Pompidou. De architecten van dit gebouw hebben bedacht een gebouw binnenstebuiten te keren. Dat wilde Tinker ook doen met een Nike sneaker. Dat resulteerde tot de Nike Air Max 1 in 1986. Overigens kwam deze sneaker niet alleen. De AM1 zou als pack komen met sneakers als de Air Trainer 1 en Air Safari. Ook zeker geen slechte paartjes!

Tinker Hatfield Air Max 1 26 3 - AIR MAX DAY - De geschiedenis van de Nike Air Max 1
Nike Air Max 1 OG Red 1986 vs 1987 - AIR MAX DAY - De geschiedenis van de Nike Air Max 1

Weinig support
Dat was absoluut niet direct een succes. In eerste instantie was Nike zeker niet gecharmeerd van het uiterlijk van de Air Max 1. Nike was vooral bezig om te kijken hoe ze de air-unit konden verkleinen. Het grootste deel van de medewerkers bij Nike vonden het design lelijk, of te ver gaan. Hatfield hield vol, ondanks dat hem dit bijna zijn baan kostte. Gelukkig heeft Tinker Hatfield niet opgegeven en is het design er toch gekomen! Thanks Tinker, anders zouden wij geen hobby hebben.

1986
De Nike Air Max 1 is een echte runner. What’s in the name, deze sneaker is uitgebracht als hardloopschoen. Dat kan je je vandaag de dag niet meer voorstellen, maar dat is dé reden dat deze sneaker met ‘air’ is uitgebracht. Wat veel mensen niet weten is dat de eerste Nike Air Max 1 aka ’87 helemaal niet uit 1987 komt. 1986 was namelijk het jaar dat de allereerste Nike Air Max 1 uitkwam. De verschillen zijn een grotere air unit, met daarboven drie stippen zichtbaar. Daarnaast zaten er nog geen groeven/strepen op de zijkant van de midzool. Deze waren enkel op de achterzijde aangebracht. De ‘Sketch to Shelf’ release is een ode aan dit paartje uit ‘86.

Sportmarketing
Na een aantal concessies op het uiterlijk van de AM1 gedaan te hebben, kwam de 1987 variant op de markt. Dit is het paartje zoals we deze vandaag de dag kennen. Nike groeide enorm als merk en in de AM1 sneaker werd flink wat marketinggeld gepompt. Bekende atleten, zoals Michael Jordan en tennisser John McEnroe, werden hiervoor ingezet. Nike produceerde een aantal iconische commercials, waaronder zelfs eentje met het controversionele nummer ‘Revolution’ van de Beatles. De AM1 werd daarin als een echte sportschoen de wereld in geslingerd. Daar bracht Nike in 1988 verandering in, wanneer ze de eerste lederen AM1 lanceerden. Zoals we vandaag weten zou de Nike Air Max 1 nooit een echte sportschoen worden.

De Air Max 1
De basiseigenschappen van de Air Max 1 zijn flexibiliteit, de goede pasvorm en de demping van de foam zool met daarin een air-unit. De air-unit is voor de Air Max 1 bij de hak van de zool geplaatst, om zo een optimale ondersteuning te bieden. De eerste Air Max 1 uit 1986 heeft een upper van mesh en suède, zoals hieronder afgebeeld. In 1987 werd de AM1 vervolgens in de kleuren rood en blauw uitgebracht: de Sport Red en Varity Blue. De sneaker moest van een afstandje al opvallend zijn, daarom is er gekozen voor deze primaire kleuren. Deze kleuren worden vandaag de dag nog steeds als ‘OG’ omschreven. Na deze originals wilde Nike vanaf 1988 een meer alledaagse sneaker creëren. Daarom werd de AM1 tussen 1988 en 1992 in lederen versies uitgebracht.

Nike Air Max 1 1987 OG by Outsole magazine - AIR MAX DAY - De geschiedenis van de Nike Air Max 1

Zoekende
Nike was zoekende hoe de Nike Air Max 1 zou moeten zijn. Dat zie je bijvoorbeeld aan jaren zonder het mesh en suéde, de materialen die we tegenwoordig het liefst zien. Ook werd er geëxperimenteerd met hybride modellen. Zo volgde in 1989 de Nike Air Max 2, tegenwoordig bekend als de Air Max Light. Ondertussen werd in 1990 de Nike Air Max 90 op de markt gebracht. 1992 was het jaar dat de AM1 OG’s voor het eerst geretroëd werden. In 1993 combineerde Nike vervolgens de ’90 zool net een AM1 upper. Een enorme flop! Andere variaties volgden. In 1996 werd de swoosh iets verkleind tot de grootte zoals we deze vandaag kennen. Dat jaar kwam er daarnaast een uitgave met een kleine glimmende ‘jewel’ swoosh. Geen groot succes. Een miniswoosh voorop de sneaker dan… Ook geen groot succes. Ironisch genoeg zijn dát nu de sneakers die als warme broodjes over de toonbank gaan. Vanaf de eind jaren 90 stabiliseerde de Nike Air Max 1 dan eindelijk. Zowel leer als mesh en suéde werden gebruikt en talloze colorways zouden volgen. Obama, Kanye West, 50 Cent of onze eigen Kraantje Pappie, ook onder beroemdheden blijkt de AM1 een ultiem killerpaartje.

Air Max in Nederland
De Air Max is nergens zo populair als in Nederland. De gabbercultuur in de jaren 90 was hierin essentieel. Dat maakte echter ook dat de sneaker als rebels werd gezien. Later in de jaren 90 werd ook in andere rebelse underground scenes voornamelijk Air Max gedragen. Zo zagen we steeds meer hiphoppers op Air Max lopen. Naast de AM1 waren op dat moment voornamelijk de BW en ’90 gewild. De gabbercultuur doofde en de gemiddelde Nederlander werd wat vrijer van geest. Dit resulteerde in dat de Air Max meer werd geaccepteerd onder de mainstream fashiondiva’s. Vooral de Nike Air Max 1 won populariteit en inmiddels domineert deze al jaren onder sneakerliefhebbers. Inmiddels zijn sneakers zo normaal geworden dat je ook onder een pak wegkomt met een kleurrijk paartje. Met een AM1 sneaker aan de voet zit je dan ook áltijd goed.

sketch to shelf 1024x718 - AIR MAX DAY - De geschiedenis van de Nike Air Max 1

Recente blogs

Recente mediaberichten

Wissen Toepassen (1)
Outsole
4.9
powered by Google
  • Geen producten in je winkelmand.
×

Heb je sneakergerelateerd advies nodig? Laat het ons weten en we komen zo snel mogelijk op je bericht terug! Dit kan enkele uren duren. Cheers!

× Sneakersupport