De geschiedenis van de Nike Air Max 1

De geschiedenis van de Air Max 1
3.26, de legendarische ‘Air Max Day’. Op deze dag vieren we de verjaardag van onze grootste liefde. Op 26 maart 1987 werd de Nike Air Max 1 zoals we die vandaag kennen officieel geboren. Het meest prachtige sneakerontwerp dat we kennen, met de iconische air unit. En niet zomaar een luchtkussen, maar een zichtbare bubble. Wat de Nike Air Max 1 zo bijzonder maakt, is dat voor het eerst het luchtkussen van buitenaf zichtbaar is, in plaats van alleen te voelen onder je voeten.
 
NASA
Marion Frank Rudy, een uitvinder en ingenieur van NASA, heeft deze air unit uitgevonden. Hij vond een manier om gas in een zak te pompen, die vervolgens in de zool van een schoen kon worden geplaatst. Zijn idee was om op deze manier extra demping aan een sneaker te geven. Hij had geen idee dat dit ooit zichtbaar zou worden. Het was puur bedoeld voor comfort. Marion Frank Rudy bezocht vervolgens veel schoenenmerken om zijn idee te verkopen. Niemand wilde er iets van weten, totdat hij bij Nike kwam. Phil Knight, mede-eigenaar van Nike, zag het voordeel van dit ‘luchtige’ concept. Een van de ontwerpers bij Nike kon hier vast iets mee. Tinker Hatfield werkte al vier jaar bij Nike en was gepromoveerd tot ontwerper. Hij integreerde dit luchtkussen in de Air Jordan 1 in 1985. Een jaar later zou de Air Max 1 worden uitgevonden.
 
De evolutie van het zichtbare luchtkussen, ook wel de luchtbubbel genoemd.
  
 
Tinker Hatfield
Je kunt je voorstellen dat Tinker Hatfield voor ons de grootst mogelijke legende is. Oké, we houden van de Jordan 1, maar de Air Max 1 is niet normaal! Een zichtbaar luchtkussen, hoe kom je erop?! Natuurlijk is dit idee niet zomaar ontstaan. Er ging een reis naar Frankrijk aan vooraf. Hij liet zich inspireren door het Centre George Pompidou in Parijs. De architecten van dit gebouw hebben bedacht om een gebouw binnenstebuiten te keren. Tinker wilde hetzelfde doen met een Nike Sneaker. Dat resulteerde in de Nike Air Max 1 in 1986. Overigens kwam deze sneaker niet alleen. De AM1 zou als set uitkomen met sneakers zoals de Air Trainer 1 en Air Safari. Zeker geen slechte combinatie!
 
 
Weinig steun
Dat was zeker geen onmiddellijk succes. In eerste instantie was Nike zeker niet gecharmeerd van het uiterlijk van de Air Max 1. Nike was vooral bezig met het onderzoeken hoe ze de omvang van het luchtkussen konden verminderen. De meeste medewerkers van Nike vonden het ontwerp lelijk of te ver gaan. Hatfield hield vol, ook al kostte het hem bijna zijn baan. Gelukkig gaf Tinker Hatfield niet op en kwam het ontwerp er toch! Anders zouden we geen hobby hebben 🙂
 
 
1986
De Nike Air Max 1 is een echte hardloopschoen. Dat was destijds de reden waarom deze sneaker als hardloopschoen werd uitgebracht. Dat kun je je tegenwoordig niet meer voorstellen, maar dat is de reden waarom deze sneaker met ‘lucht’ werd uitgebracht. Wat veel mensen niet weten, is dat de allereerste Nike Air Max 1, ook wel ’87 genoemd, helemaal niet uit 1987 stamt. 1986 was het jaar waarin de allereerste Nike Air Max 1 werd uitgebracht. De verschillen zijn een groter luchtkussen, met daarboven drie stippen zichtbaar. Daarnaast waren er geen groeven/strepen aan de zijkant van de tussenzool. Deze werden alleen aan de achterkant aangebracht. De ‘Sketch to Shelf’-release is een eerbetoon aan dit ’86 paar.
 
Deze “Sketch To Shelf” 1s zijn rechtstreeks geïnspireerd op Tinkers eerste schetsen van deze revolutionaire sneaker. De mudguards, Swoosh en bovenste overlays zijn ingekleurd in een schetsachtig formaat, waarbij blanco canvas en suède onder penseelstreken van kleur zichtbaar zijn. Zijn handtekening is te zien op de hielen, met “Sketch, Property of Nike, Not For Resale” gedrukt op de binnenzool. Schetslijnen gedrukt op een doorzichtige buitenzool maken het ontwerp compleet. Deze sneakers werden uitgebracht in juli 2019.
 
Sportmarketing
Nadat er concessies waren gedaan aan het uiterlijk van de AM1, kwam in 1987 de variant uit zoals we die vandaag de dag kennen. Dit is het paar zoals we dat vandaag de dag kennen. Nike groeide enorm als merk en er werd veel marketinggeld in deze sneaker gestopt. Om de Nike Air Max 1 op de kaart te zetten. Bekende atleten zoals Michael Jordan en tennisser John McEnroe werden hiervoor gebruikt. Een commercial volgde met het controversiële “Revolution” van The Beatles. De sneaker werd echt in de wereld gegooid als een sportschoen. Dat zou veranderen in 1988, toen de eerste leren AM1 werd gelanceerd. De Nike Air Max 1 was nooit bedoeld om een echte sportschoen te zijn.
 
 
De Air Max 1
De belangrijkste eigenschappen van de Air Max 1 zijn flexibiliteit, de goede pasvorm en de demping van de schuimzool met luchtkussen. Het luchtkussen bevindt zich bij de Air Max 1 aan de hak van de zool voor optimale ondersteuning. De eerste Air Max 1 uit 1987 heeft een bovenwerk van mesh en suède, in de kleuren rood en blauw: de Sport Red en Varity Blue. De schoen moest van een afstand opvallend zijn, vandaar dat voor deze primaire kleuren is gekozen. Air Max 1 in deze kleuren zijn tot op de dag van vandaag de OG’s. Na deze originelen werden er leren Air Max 1’s uitgebracht in 1988 en 1992. Dit zou meer alledaags zijn.
 
 
Zoeken
Nike was op zoek naar wat de Nike Air Max 1 moest zijn. Dat zie je in de jaren zonder releases met mesh en suède, de materialen die we vandaag de dag het liefst zien. Maar er waren ook experimenten met hybride modellen. Dit resulteerde in 1992 in de eerste retro van de OG ’87 releases. Daarnaast werd de Nike Air Max 90 gelanceerd in 1990. In 1993 combineerde Nike deze ’90-zool met een AM1-bovenwerk. De Nike Air Max 90/1 Hybrid. Een enorme flop! Andere variaties volgden. In 1996 werd de swoosh iets verkleind tot de grootte die we vandaag de dag kennen. In dat jaar werd zelfs een release met een kleine glanzende ‘juweel’-swoosh uitgebracht. Niet echt een groot succes. Een mini-swoosh aan de voorkant van de sneaker dan… Ook geen groot succes. Ironisch genoeg zijn dit nu de sneakers die als warme broodjes over de toonbank gaan. Vanaf eind jaren 90 stabiliseerde de Nike Air Max 1. Zowel leer als mesh en suède werden gebruikt en talloze kleurvarianten zouden volgen. Obama, Kanye West, 50 Cent of onze eigen Kraantje Pappie, de AM1 is ook het ultieme moordwapen onder beroemdheden.
 
Het ironische is dat Nike de Hybrid Air Max 90/1 een retro-release heeft gegeven. Opnieuw zonder succes.
 
Air Max in Nederland
De Air Max is nergens zo populair als in Nederland. De gabbercultuur in de jaren 90 speelde hierbij een essentiële rol. Dat betekende echter ook dat de sneaker als opstandig werd gezien. Later in de jaren 90 droegen ook andere rebelse undergroundscenes voornamelijk Air Max. Zo zagen we steeds meer hip-hoppers op Air Max lopen. Naast de AM1 waren de BW en ’90 destijds vooral gewild. De gabbercultuur stierf uit en de gemiddelde Nederlander werd wat vrijer van geest. Dit resulteerde in meer acceptatie van de Air Max onder mainstream modebewuste mensen. Met name de Nike Air Max 1 won aan populariteit en domineert al jarenlang onder sneakerliefhebbers. Sneakers zijn nu zo normaal geworden dat je er zelfs mee wegkomt onder een pak. Met een AM1-sneaker aan je voet zit je altijd goed.
 
 
2023: De terugkeer van de Big Bubble
EINDELIJK! De terugkeer van de Nike Air Max 1 met de Big Bubble vond plaats op Air Max Day 2023. De terugkeer van de legendarische colorway die eigenlijk in 1986 had moeten worden uitgebracht. De echte OG Red. Naast deze geweldige eerbetuiging aan de Nike Air Max 1 zal Nike nog een paar andere kleurstellingen met de grote bubbel uitbrengen. We verwachten dat het om een tijdelijke shape en uitvoering gaat.

 

Ja, we zijn er zeker van. Air Max 1 = Mode.

×

Winkelafspraak maken of vragen over producten? Laat het weten en we reageren binnen een paar uur.

×