Alles over 3.26 Air Max Day

Air Max Day. 26 maart. Een belangrijke dag voor de Nike Air Max 1 liefhebber. En dat is niet zonder reden. We hebben iets te vieren. De verjaardag van de Nike Air Max 1! En als we geluk hebben, doen we dat met een geweldige release via de SNKRS app en geselecteerde retailers. Als je net bent begonnen met het verzamelen van Nike Air Max, kunnen we ons voorstellen dat je hier niet veel van begrijpt. Deze blog zal je helpen. Waarom vieren we Air Max Day?

 

De heilige datum 3.26

Op 26 maart 1987 bracht Nike de allereerste Air Max 1 sneaker uit. De legendarische kleurcode op de doos was White/Light Neutral Grey/Red. Destijds werd deze sneaker de Nike Air Max 1 Varsity Red genoemd. Tegenwoordig noemen we dit de ‘OG’ Red. Een revolutionaire schoen die de manier waarop mensen sportschoenen zagen voor altijd zou veranderen. Bedenk dat er destijds een sneaker werd uitgebracht voor sport. Sneakerheads waren schaars. De Air Max 1 is ontworpen als een hardloopschoen. De zool van de schoen was voorzien van een luchtkussen. Nike deed dat eerder, maar nu was het voor het eerst zichtbaar. De demping en het comfort van de sneaker werden hierdoor letterlijk zichtbaar. Briljant! De eerste Air Max 1 liet zien dat een hardloper ook stijlvol kan zijn. Het is belangrijk om te weten dat de oorsprong van de Air Max 1 teruggaat tot 1986 met de ‘big bubble’, niet 1987. Lees alles in onze andere blogs over de geschiedenis van de Air Max 1.

 

Tinker Hatfield

De Air Max 1 is ontworpen door Tinker Hatfield, een legendarische ontwerper die nog veel meer iconische Nike-sneakers zou creëren. Je hebt misschien zijn handtekening gezien op sneakers. Tinker staat bekend om zijn revolutionaire bijdragen aan de sneakerindustrie. Hij begon zijn carrière als architect, maar belandde al snel bij Nike als ontwerper van sportschoenen. Hij heeft enkele van de meest iconische Nike-sneakers ontworpen. Tinker ontwierp ook de Nike Air Safari, Trainer 1, Jordan 3, Huarache en de meeste Nike Air Max-modellen die we kennen. Zijn ontwerpen zijn vaak geïnspireerd door architectuur en hebben de sneakerindustrie veranderd door nieuwe technologieën en innovaties te introduceren. Tinker Hatfield wordt door velen beschouwd als een van de grootste ontwerpers in de geschiedenis van de sneakerindustrie.

Inspiratie

Tinker liet zich inspireren voor de Nike Air Max 1 door het Centre Georges Pompidou in Parijs. Dit gebouw staat bekend om zijn onconventionele architectuur, waarbij de functionele elementen, zoals buizen en trappen, aan de buitenkant van het gebouw zichtbaar zijn. De Air Max 1 combineert ook stijl en zichtbare functionele elementen. De Air Max 1 was meteen een hit bij atleten en schoenenliefhebbers. Het werd al snel een icoon van de sneaker- en streetcultuur. Het ontwerp was zo populair dat Nike in de jaren daarna veel andere Air Max-sneakers zou uitbrengen, met verschillende kleuren, stijlen en nieuwe technologieën.

Marketing

Natuurlijk, wij denken ook dat de oorsprong van onze favoriete sneaker legendarisch is. Maar natuurlijk was het Nike’s geniale marketingbeest dat er perfect van profiteerde. In de loop der jaren heeft Nike het een beetje veranderd als het gaat om het verkopen van sneakers. Er zijn bijvoorbeeld minder (fysieke) winkels die hun speciale sneakers mogen verkopen. Nike kan deze paren gemakkelijk zelf verkopen. In de Nike Store, via Nike.com of nog belangrijker, via de SNKRS app. De marketingafdeling bedacht Air Max Day om hun verkoopkanalen nog meer te promoten en de geliefde Air Max 1 nog meer hype te geven. Dat is slim! Een andere dag die hieraan bijdraagt, is SNKRS Dag. Dit wordt gevierd op 8 augustus. In plaats van 3.26 wordt deze dag aangeduid met 8.8.

De allereerste Air Max Day

Air Max Day werd voor het eerst gevierd in 2014, toen het de 27e verjaardag van de Air Max-sneakers vierde. Dit deden ze met een release en een website over de geschiedenis van dit model. Sindsdien is het evenement elk jaar gegroeid en uitgegroeid tot een internationale viering van sneakers en de cultuur die hen omringt. Nike brengt elk jaar nieuwe releases uit op Air Max Day, zoals nieuwe kleuren en stijlen van de Air Max-sneakers en samenwerkingen met kunstenaars en ontwerpers. De release van 2014 is misschien wel de meest beroemde Air Max Day release. Je kunt deze OG Red met een felgroene zool niet gemist hebben.

Meer dan alleen een release

De afgelopen jaren hebben we gezien dat Air Max Day op 26 maart is uitgegroeid tot meer dan alleen een sneaker-release dag. Het is een dag geworden waarop we de verenigende kracht van sneaker- en streetcultuur vieren en het belang erkennen van het omarmen van onze creativiteit en zelfexpressie en het ondersteunen van onze gemeenschappen. Naast releases kunnen veel artiesten en sprekers worden gevolgd via de kanalen van Nike. We raden ten zeerste aan om op 26 maart de SNKRS app in de gaten te houden.

Overzicht van Air Max Day releases

Nike brengt elk jaar nieuwe speciale releases uit op Air Max Day. Vaak met unieke details en in samenwerking met kunstenaars, winkels of ontwerpers. We moeten toegeven dat we geen fan zijn van elke release. Maar dat betekent op een positieve noot dat de aankomende Air Max Day-releases alleen maar beter zullen worden. Enkele voorbeelden van Air Max 1-releases op eerdere Air Max Days zijn onder meer:

2014: Nike Air Max 1 OG Red 3.26 Anniversary. De OG Red met een felgele groene zool. Het verhaal gaat dat deze kleur werd overwogen bij de allereerste Nike Air Max 1.

2015: Nike Air Max Zero. Voordat Tinker de Nike Air Max 1 in zijn huidige vorm uitwerkte, werden zijn schetsen uitgebracht als de Air Max Zero. Dus in 2015 was de Zero een geheel nieuwe release, maar gebaseerd op schetsen die meer dan 30 jaar oud zijn. Een geweldig verhaal, maar de Zero-releases flopten.

2016: Nike HTM. HTM is de afkorting van een samenwerking tussen Hiroshi Fujiwara, Tinker Hatfield en Mark Parker. HTM staat voor innovatie. Ze brachten drie innovatieve non-AM1 paren uit. Toch leverden de HTM-releases niet op wat werd verwacht. Opnieuw een flop.

2017: De beste Air Max Day ooit. Allereerst de Anniversary OG Red. Mogelijk de mooiste retro van de oorspronkelijke kleurstelling die is uitgebracht. Daarnaast de Nike Air Max 1 Master of Air. Boom! Omdat er ook een witte Friends & Family Master werd uitgebracht, was de hype rond deze release maximaal. Bovendien kreeg de Atmos Elephant ook een retro-release. Krankzinnig! De 4e AM1 was een Ultra LE 2.0 OG Red Anniversary. Die dag werden ook nog eens vijf non-AM1s uitgebracht.

2018: De vorige editie was moeilijk te overtreffen. Maar met de hybride Nike Air Max 1/97 Sean Wotherspoon haalt Nike er het maximale uit. Een klassieker en een heilige graal op de lijst van de meeste sneaker verzamelaars. Het is niet voor niets dat je al snel €1000 betaalt voor deze sneaker.

2019: Het kan niet altijd feest zijn. Dit jaar gebeurde er niets. VRESELIJK.

2020: Als je van Air Max 90 houdt, was het een geweldige dag. Voor de Air Max 1 liefhebber was er niets… weer niet.

2021: Nike Air Max 1 Evolution of Icons. Zeker een toffe release met details die verwijzen naar de geschiedenis. Ook werden de releases van de Air Max 90 Bacon en Vapormax EVOs uitgebracht.

2022: Drie heerlijke Air Max 1s. De Nike Air Max 1 La Ville Lumière was het gemakkelijkst te kopen. De Air Max 1 Blueprint en Wabi Sabis waren beide niet wereldwijd verkrijgbaar en daardoor moeilijk te vinden. Ongetwijfeld zijn dit begeerde paren die een prominente plek hebben gevonden op de verlanglijst van veel sneakerheads.

 

2023: EINDELIJK! De terugkeer van de Nike Air Max 1 met de Big Bubble. De terugkeer van het legendarische originele paar dat in 1986 had moeten worden uitgebracht. De echte OG Red. Naast dit geweldige eerbetoon aan de Nike Air Max 1 zal Nike nog een paar colorways met de grote bubbel uitbrengen. We verwachten dat het een tijdelijke vorm zal zijn.

 

 

×

Winkelafspraak maken of vragen over producten? Laat het weten en we reageren binnen een paar uur.

×