Resultaat 1–30 van de 1713 resultaten wordt getoond

EU 44.5
EU 42.5
EU 42
EU 42.5
EU 47.5

Nike Air Max 1 sneakers

Ben je op zoek naar de meest exclusieve Nike Air Max 1 sneakers? Outsole biedt je een betrouwbaar platform voor jouw holy grails. Online, maar eventueel ook op te halen in Apeldoorn. Wij hebben geen nieuwe releases zoals in alle andere winkels, maar juist de limited edition van de afgelopen jaren. Zowel tweedehands als nieuw in doos. In Nederland is de AM1 verreweg de meest populaire sneaker. Daar is een flinke geschiedenis aan vooraf gegaan.
3.26 – Air Max Day

Op 26 maart 1987 is de Nike Air Max 1 zoals we deze vandaag de dag kennen officieel geboren. Het mooiste sneakersilhouet dat we kennen met de iconische air unit. En niet zomaar een air unit, maar een zichtbare unit. In combinatie met een goede mudguard en een strakke shape is dit voor ons de mooiste sneaker ter wereld. Wat de Nike Air Max 1 zo bijzonder maakt is dat de air-unit voor het eerst vanaf de buitenkant van de sneaker te zien is, in plaats van dat je deze alleen maar kon voelen onder je voeten.
NASA

Uitvinder en ingenieur van NASA, Marion Frank Rudy, bedacht deze air-unit. Hij vond een manier om gas in een zak te pompen, die vervolgens in de zool van een schoen kon worden gebracht. Zijn idee hierbij was dat je een sneaker op deze manier extra demping kon geven. Dat deze ooit zichtbaar zou worden had hij geen idee van. Phil Knight, mede-eigenaar van Nike, zag wel heil in deze ‘air’. Daar kon één van de designers bij Nike vast wel wat mee: Tinker Hatfield.

Tinker Hatfield
Je kan je voorstellen dat Tinker Hatfield voor ons de grootste legende is die er bestaat. Tinker werd geïnspireerd door het Parijse Centre George Pompidou. De architecten van dit gebouw hebben bedacht een gebouw binnenstebuiten te keren. Dat wilde Tinker ook doen met een Nike sneaker. Dat resulteerde tot de Nike Air Max 1 in 1986. Overigens kwam deze sneaker niet alleen. De AM1 zou als pack komen met sneakers als de Air Trainer 1 en Air Safari. Ook zeker geen slechte paartjes!

1986 of 1987?

De Air Max 1 is een echte runner. What’s in the name, deze sneaker is uitgebracht als hardloopschoen. Dat kan je je vandaag de dag niet meer voorstellen, maar dat is dé reden dat deze sneaker met ‘air’ is uitgebracht. Wat veel mensen niet weten is dat de eerste Nike Air Max 1 aka ’87 helemaal niet uit 1987 komt. 1986 was namelijk het jaar dat de allereerste Nike Air Max 1 uitkwam. De verschillen zijn een grotere air unit, met daarboven drie stippen zichtbaar. Daarnaast zaten er nog geen groeven/strepen op de zijkant van de midzool. Deze waren enkel op de achterzijde aangebracht. De ‘Sketch to Shelf’ release is een ode aan dit paartje uit ‘86.

Eigenschappen

Basiseigenschappen van de Air Max 1 zijn flexibiliteit, de goede pasvorm en de demping van de foam zool met daarin een air-unit. De air-unit is voor de Air Max 1 bij de hak van de zool geplaatst, om zo een optimale ondersteuning te bieden. De eerste Air Max 1 uit 1986 heeft een upper van mesh en suède, zoals hieronder afgebeeld. In 1987 werd de AM1 vervolgens in de kleuren rood en blauw uitgebracht: de Sport Red en Varity Blue. De sneaker moest van een afstandje al opvallend zijn, daarom is er gekozen voor deze primaire kleuren. Deze kleuren worden vandaag de dag nog steeds als ‘OG’ omschreven. Na deze originals wilde Nike vanaf 1988 een meer alledaagse sneaker creëren. Daarom werd de AM1 tussen 1988 en 1992 in lederen versies uitgebracht.

Air Max in Nederland
Deze sneakers is nergens zo gehyped als in Nederland. De gabbercultuur in de jaren 90 was hierin essentieel. Dat maakte echter ook dat de sneaker als rebels werd gezien. Later in de jaren 90 werd ook in andere rebelse underground scenes voornamelijk Air Max gedragen. Zo zagen we steeds meer hiphoppers op Air Max lopen. Inmiddels zijn het andere tijden sneakers zo normaal geworden dat je ook onder een pak wegkomt met een kleurrijk paartje. Met een AM1 sneaker aan de voet zit je dan ook áltijd goed.

Samenwerkingen
Verschillende collabs hebben eraan bijgedragen dat de AM1 nu zo populair is. In 2002 was de eerste samenwerking met Atmos, een gerenommeerde sneakerwinkel in Japan. Dit resulteerde in de Nike Air Max 1 Atmos x Safari en de Viotech. Enkele andere beroemde samenwerking volgden met HUF in 2004 en Clot in 2005: de Kiss of Death. In 2005 was er ook de iconische samenwerking met Piet Parra: de Amsterdam. Na deze tijd werden collabs herhaald: denk aan de Atmos x Animal in 2006 en de Elephant en Hufquake in 2007. In 2009 volgde de legendarische samenwerking met Patta ter ere van hun 5-jarig bestaan. Vijf sneakers kwamen uit: Corduroy, Chlorophyll, Purple Denim, Lucky Green TZ en samen met opnieuw Piet Parra de Burgundy Cherrywood. Tot die tijd waren samenwerkingen redelijk uniek als je over de jaren heen kijkt. Later wijzigde Nike haar koers en werkte het maandelijks samen met verschillende designers, sporters en merken. Niet gek dat de Air Max 1 zo gehyped blijft!

×

Winkelafspraak maken of vragen over producten? Laat het weten en we reageren binnen een paar uur.

× Contact of Winkelafspraak maken