Eigenaar van grootste tweedehands sneakersite

De Gelderlander | Door Arnoud Heins | 07 juli 2020

Frank (28) uit Apeldoorn verdient goud geld met gedragen sneakers

De hobby van sneakerverzamelaar Frank Klerks (28) is niet zo’n klein beetje uit de hand gelopen. De Apeldoorner is nu eigenaar van de grootste tweedehands sneakersite van Europa. En daar betalen mensen onvoorstelbare bedragen voor schoenen waar anderen al op gelopen hebben. 

Driehonderd euro. De gemiddelde Nederlander krijgt al een hartverzakking als-ie dat voor nieuwe schoenen neer moet tellen. Frank Klerks draagt deze maandagmorgen een reeds gedragen paar waar hij dat bedrag voor betaald heeft. Als je bedenkt dat er in zijn magazijn een setje van 6000 euro staat, valt dat eigenlijk best mee. Welkom in de wondere wereld van de tweedehands sneakers!

Flippo’s en voetbalplaatjes

Net als vroeger met de Flippo’s en voetbalplaatjes. Zo is het bij hem een jaar of vijftien geleden ook begonnen. ,,Ik heb een voorliefde voor de Nike Air Max 1. Daar zijn meer dan duizend verschillende exemplaren van. In mijn middelbareschooltijd werd ik ook getriggerd door anderen. Zo van: ‘wat zij hebben, wil ik ook.’ Dat is steeds erger geworden: eerst moest ik elke week een paar kopen, nu elke dag.”

Sneakerverslaving

Hij bouwt zodoende niet alleen in no-time een sneakerverslaving op, maar ook een handeltje in deze populaire schoenen. ,,Ik heb altijd wel bijbaantjes gehad. Maar als je heel veel wilt kopen, zul je ook moeten verkopen. Bij sneakers werkt het namelijk anders dan bij een televisie of een auto, waarbij de waarde meteen na aanschaf al gehalveerd wordt. Al heb ik voor de aanschaf van mijn eerste collectie geld van mijn moeder moeten lenen. Zij beheerde mijn rekening en zag wel in dat ik het goed deed.”

Toch dreigt een veelbelovende carrière door een onbezonnen actie in de kiem te smoren. Op zijn 17de krijgt Klerks een ongeluk als hij met blauw kenteken zonder helm op een Tomos rondtuft. Doordat hij daarbij een hersenkneuzing oploopt, vrezen de docenten dat zijn atheneum-examen een lastig verhaal wordt. ,,Ze dachten dat ik beter een jaartje rust kon nemen. Want ik kon me niet goed concentreren en geen boeken lezen. Ik heb gekeken naar wat ik wel kon en uiteindelijk ben ik geslaagd.”

2000 paar

Nog een geluk bij een ongeluk: vanwege het hersenletsel hoeft de Apeldoorner op de universiteit geen colleges te volgen. ,,Daardoor heb ik in verhouding heel veel gebruik van mijn OV-kaart kunnen maken. Ik heb het hele land doorgereisd en tijdens mijn eerste studiejaar heel veel mensen in de sneakerwereld leren kennen. Zo heb ik de basis gelegd voor mijn bedrijf.”

Want anno 2020 is Klerks de eigenaar van de grootste tweedehands sneakersite van Europa: Outsole.nl. Hoewel er meer dan 2000 paar schoenen in de rekken staan, ziet hij het nog steeds als een zolderkamerhobby. ,,We zijn nu met z’n drieën en zouden best naar tien man kunnen groeien. Maar die ambitie heb ik helemaal niet. Omdat het een webshop is, heb je heel weinig contact met andere mensen. In feite ben ik een veredelde magazijnmedewerker.”

Uiteten

Om zich op sociaal en maatschappelijk vlak te kunnen ontwikkelen, staat hij ook nog vier dagen per week bij een IT-bedrijf in Wierden op de loonlijst. Dat hij daardoor 80 uur per week maakt, neemt hij op de koop toe. ,,Ik zie het allebei niet als werk.”

Voor het geld hoeft hij het niet te doen. Want van de online sneakershop alleen  zou Klerks al makkelijk rond kunnen komen. ,,Of ik een luxeleven leid? Zeker. Maar luxe is voor mij dat ik uit eten kan zonder dat ik er op hoef te letten wat ik moet betalen. Ik hecht niet veel waarde aan materialistische dingen.”

Behalve aan dure schoenen dan.

 

Denk jij te weten hoe duur de schoenen op Outsole.nl zijn? Test jouw kennis (of inschattingsvermogen) in De Stentor quiz:

×

Winkelafspraak maken of vragen over producten? Laat het weten en we reageren binnen een paar uur.

×