600 paar Air Max: ‘Ik wil nog een paar van 10.000 euro’

RTL Nieuws | Door EditieNL | 26 maart 2018

Chanica (27) heeft 600 paar Air Max: ‘Ik wil nog een paar van 10.000 euro’

Het is vandaag Nike Air Max dag, verzamelaars over de hele wereld vieren dat vandaag in 1987 hun favoriete sneaker op de markt kwam. Zo ook Chanica Kist uit Amsterdam, “van één model heb ik wel vijf paar“.

Het begon bij Chanica allemaal twaalf jaar geleden toen ze een klasgenootje zag met exclusieve Air Max-schoenen uit Japan. “Ik was meteen verliefd en wilde ze ook hebben. Maar ze waren nergens te krijgen, dus toen ben ik verzeild geraakt in de sneaker-community die erachter zit.” Na een jaar zoeken vond ze eindelijk haar geliefde gympies. “Gewoon in Nederland via Marktplaats.

Haar obsessie voor dit type schoen was toen al volop ontwikkeld. “Ik had een extra baantje, ik handelde via Marktplaats in iPhones en iPods. En met het geld wat ik daarmee verdiende kocht ik Nike Air Max.

Extra opslag

Inmiddels heeft ze zo’n 600 paar. “Ik heb er een extra opslag voor moeten nemen, ze stonden overal in huis. Bij mezelf, bij mijn moeder en bij mijn tante. Allemaal netjes in dozen zodat ze niet door het zonlicht verkleuren.

Want de schoenen zijn niet allemaal om op te lopen (alleen als ze ze dubbel heeft). Het is echt een verzameling en een investering.

Ik heb een paar schoenen die wel een paar duizend euro opleveren als ik ze verkoop. Maar ik geef er zelf ook behoorlijk wat aan uit. Er is een paar dat ik al heel lang zoek en dat kost wel tienduizend euro.

Dag en nacht

“Van één model heb ik vijf paar, allemaal precies dezelfde. Als ik ze helemaal heb opgedragen dan heb ik tenminste nog iets achter de hand.” Maar kun je met 600 sneakers dan ooit een paar verslijten? ‘Ja’ is het antwoord. “Ik heb drie paar echt helemaal opgedragen. Ik draag ze dag en nacht.”

Inmiddels heeft Chanica van haar hobby ook haar werk kunnen maken. “Ik heb een winkel geopend waar ik exclusieve Nike’s verkoop. Ik koop ze ook in van andere verzamelaars, ik struin de hele dag internet af op zoek naar speciale releases.”

Lucratieve handel

Frank Klerks van de winkel Outsole is net als Chanica zo’n handelaar/verzamelaar. “Je hebt eigenlijk twee soorten handelaars. Degenen die nieuwe exclusieve sneakers meteen kopen en voor veel geld doorverkopen, net als bij concertkaartjes. Wij zijn meer het andere type handelaar. Wij struinen de hele dag internet af op zoek naar limited editions of bijzondere versies.

En dat is een lucratieve business: “Wij hebben bijvoorbeeld Nikes Patta Parra staan die je in 2009 voor 150 euro had kunnen kopen, maar die we nu voor 3500 euro verkopen omdat er slechts tientallen van zijn gemaakt.

Prima investering:

Als je in 2009 150 euro zou hebben om te investeren dan zouden sneakers een prima keuze zijn. Als je aandelen had gekocht voor dat bedrag had het je dit op 26 maart 2018 opgeleverd:​

  • AEX zou van 150 naar 480 zijn gegroeid
  • Goud zou van 150 nu 212 waard zijn
  • Aandelen Google (nu: Alphabet) zou 882 waard zijn
  • Aandelen Apple zou 1801 waard zijn
  • Aandelen Amazon zou 2968 waard zijn

Bron: RTLZ

Eminem

​Ook Chanica heeft een paar waar ze makkelijk een paar duizend euro voor kan krijgen. “Dat zijn schoenen gesigneerd door Eminem. Die heb ik uit Amerika laten komen.

Afbeeldingsresultaat voor nike air max 1 eminem

 

Klik hier voor het originele artikel

×

Winkelafspraak maken of vragen over producten? Laat het weten en we reageren binnen een paar uur.

×