Wat kan ik doen bij te grote of te kleine sneakers?

De grootste uitdaging bij online shoppen van tweedehands sneakers: is de maat wel goed? Niet iedere sneaker valt hetzelfde. Zelfs binnen een bepaald model zit er verschil tussen de ene en de andere release. Voorkomen dat je sneakers ontvangt waarbij de maat net afwijkt kan dus niet. Hoe kan je een maatprobleem oplossen? In ieder geval niet je sokken aanpassen of je teennagels bewerken met een heggenschaar. In deze blog vertellen wij je wat je wél kan doen wanneer je Nike Air Max net niet lijken te passen.

Hoe vallen sneakers uit?

Veel sneakers vallen anders uit dan andere schoensoorten. Vaak zitten ze net wat krapper. Met name Nike heeft de naam om klein uit te vallen. Daarom moet je altijd checken wat jouw maat is. Het model is in eerste instantie leidend om de goede maat te bepalen. Een Nike Air Max 1 valt bijvoorbeeld net anders uit dan een Nike Air Max 90. Om te checken welke maat je nodig hebt is het meest eenvoudige advies om het betreffende model in een winkel te passen. Wanneer je dit hebt gedaan zit je al behoorlijk op de goede weg.

Sneakers vallen vaak anders uit. Zo valt de peperdure Nike Air Max 1 Patta x Parra Cherrywood Burgundy meer dan een halve maat groter uit.

Maatverschillen binnen een release

Oké, je wilt een paartje Nike Air Max 1 kopen en je hebt zojuist dit model in de winkel gepast. Je hebt nu een aardig beeld bij je maat. Maar heb je daarmee garantie op hoe de maat valt? Helaas niet. Er zijn een aantal factoren die de pasvorm van de sneaker beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de productielocatie, jaar van release, de materialen en de maatvoering. Hierdoor kan binnen hetzelfde model een sneaker toch weer anders uitvallen.

1. In welke periode zijn de sneakers geproduceerd?

De fabriek waar de sneakers geproduceerd worden, beïnvloedt de shape (vorm) van het model sneakers. De shape beïnvloedt op haar beurt dan weer de maat. Nike laat eens in de zoveel jaar de productie van een Nike model door een andere fabriek in een ander land doen. Waarom? Goedkoper en duurzamer, wat natuurlijk ook weer haaks op elkaar staat. Hoe dan ook, sneakers geproduceerd in dezelfde fabriek vallen vaak redelijk gelijk uit. In de maatlabel in je schoen vind je waar jouw sneakers zijn geproduceerd.

2. Welke materialen zijn in de sneaker verwerkt?

De keuze van het materiaal is het tweede waar je op moet letten. Met name het materiaal van de lining (het materiaal aan de binnenkant van de hiel) beïnvloedt hoe de sneaker valt. Door een dikkere lining valt een sneaker kleiner uit. Is de lining dun of zelfs afwezig (check bijvoorbeeld de Nike Air Max 1 No Liner), valt de sneaker groter uit. In de praktijk zien we vaak dat lederen sneakers vaak groter uitvallen dan sneakers waarbij mesh wordt gebruikt. Heb je sneakers van hetzelfde materiaal als het paartje dat je op het oog hebt? Dan zit je meestal goed.

3. Wat is de maatvoering, is het women’s of men?

Daarnaast is maatvoering ook een belangrijk gegeven om te bepalen of de sneakers passen of niet. Is de sneaker een WMNS (womens), MEN, GS (girls) of misschien wel een Y (youth) release? Dan zouden de sneakers wel eens anders uit kunnen vallen. Een WMNS-release valt op papier bijvoorbeeld een halve centimeter groter uit. Lees hierover meer in onze blog over het verschil tussen women’s en men sneakers.

4. Zijn de sneakers al ingelopen?

Last but not least: zijn de sneakers al gedragen? Des te vaker de sneaker is gedragen, des te groter de pasvorm. Een sneaker wordt namelijk gevormd door het inlopen. De verschillen zijn minimaal, maar zeker aanwezig. Check dus hoe vaak een sneaker grofweg is gedragen. Bij Nike Air Max zie je dit aan de “tietjes” onder de schoen. Zijn de tietjes nog (deels) zichtbaar, dan zijn de sneakers weinig tot niet gedragen. Zijn de tietjes grotendeels weg, dan weet je dat de sneakers vaker gedragen zijn. Check daarom bij een aankoop altijd een foto van de onderkant van de sneakers.

Onze binnenzolen lossen de meeste van je maatproblemen op.

Een maatverschil oplossen

Ieder merk heeft eigen maattabellen (klik hier voor de belangrijkste maattabellen). Voor een beginnende verzamelaar of een eenmalige koper van tweedehands sneakers is het lastig om direct de perfecte maat te vinden. Wanneer je al een flinke collectie hebt opgebouwd, red je je meestal wel. Maar wat nu als je net dat ene paartje vindt, je holy grail, en de maat wijkt net af van je normale maat? Moet je deze dan overslaan of neem je toch het risico? Lees dan onze tips om het maatverschil op te lossen.

Een (half) maatje te groot?

Valt de maat of pasvorm van je Nike Air Max 1 net wat groter uit? Dan werkt de oplossing van dikke sokken uiteraard. Echter, wij snappen ook dat dit in de zomer verre van ideaal is. Omdat het strakker strikken van je veters de shape van je schoenen kan verpesten, is dit niet ons eerste advies. Onze gouden tip is simpel en effectief: een dubbele insole (binnenzool)! Leg een extra zooltje van een andere paar sneakers onder de originele zooltjes. Heb je geen extra zooltjes? Breng dan een bezoekje aan je lokale Wibra of Action. Met een extra zool, afhankelijk van de dikte van die zool, kan je tot wel een volledige maat opvullen! Uiteraard is een prima aanvullende maatregel om je sneakers strakker te veteren.

Een (half) maatje te klein?

Een maatje te klein is helaas minder eenvoudig op te lossen dan een maatje te groot. We raden dan ook af om sneakers in een volle maat te klein aan te schaffen. Toch kan je iets compenseren. Ondanks dat het afknippen van je tenen ronduit het meest effectief is, adviseren we je dít niet te doen. Wat dan wel? Je kan in eerste instantie de sneakers losser veteren. Het alternatief is om je insoles (binnenzooltjes) te vervangen door dunnere binnenzooltjes. Zoals gezegd heb je bij de Wibra of Action voor nog geen euro prima vervangende zooltjes. Werkt dit onvoldoende? Niet getreurd, haal de binnenzooltjes er simpelweg uit. Hier win je al gauw een halve maat mee!

Niet onbelangrijk!

Binnen de sneakerwereld is een vraag over hoe een sneaker uitvalt doodnormaal. Ben je benieuwd hoe een specifieke Nike Air Max 1 uitvalt, stel je vraag dan in één van de grotere groepen op social media. Bijvoorbeeld de facebookgroep: Nike Air Max 1 Enthousiasts.

Gratis tip: Voorkom ergernis van andere enthousiastelingen en plaats je vraag als discussiepost, niet als salespost.

Wist je dat: Met name Asics heeft de naam om de meest absurde maatcombinaties te bedenken. Ook wij kunnen het niet altijd volgen. Voor verschillende modellen hebben ze verschillende maattabellen. Check hiervoor hun website.

×

Winkelafspraak maken of vragen over producten? Laat het weten en we reageren binnen een paar uur.

×