Hoe herken ik een neppe, namaak of replica Nike Air Max 1 sneaker?

Voor een sneakerliefhebber zijn “fake” sneakers taboe. No go. Kan écht niet. Hoe tof ze ook zijn. Fake is fake. Toch trapt vrijwel iedereen er ooit stiekem in en wordt hij of zij op straat of onder een geplaatste “wivah” geconfronteerd met dat de sneakers wellicht nep zijn. Schaamte en een hoop geld verspild. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar dat wordt steeds moeilijker met de alsmaar beter wordende fakes. Hoe herken je dan toch een neppe Nike Air Max 1? We vertellen je er alles over.

 

Geen vaste indicator

Vooropgesteld: er is niet één vaste indicator waarop je kan baseren dat een sneaker nep is. We horen dit te vaak. Het zou altijd te zien moeten zijn aan een gestikte maatlabel, het is altijd zichtbaar aan hoe Nike geschreven is op de achterkant of één van de maten in de maatlabel moet te allen tijde het lijntje aanraken. Bullshit. In alle gevallen zijn uitzonderingen. En dat zijn er een hoop. Nike heeft namelijk zo gigantisch veel verschillende Nike Air Max 1’s uitgebracht en deze wijken stuk voor stuk op detailniveau af. Zowel in de vorm van sneakeronderdelen, afwerking van stiksels en naden, als de opmaak van maatlabels. Bij sommige indicatoren, zoals een foute maatlabel of verkeerd materiaal, moet je direct afhaken. Bij andere indicatoren zoals slecht stiksel hoeft dat niet direct alarmerend te zijn. Niet alles wordt in de Nike fabriek even netjes afgewerkt.

Wij krijgen vaak de vraag hoe wij het in een split second herkennen. Dat heeft te maken met dat wij al 15 jaar sneakers inkopen en verkopen. Een neppe sneaker verkopen zou voor ons killing zijn. We hebben door de jaren heen dan ook van iedere sneaker moeten leren waar we op moeten letten. En geloof ons, ook wij zijn er wel eens ingetrapt en merkten pas bij het fotograferen van een paartje afwijkingen op. Laat dat geen taboe zijn!

10 indicatoren bij neppe Air Max 1’s

Er is dus geen sprake van één alleszeggende indicator. Het gaat om een combinatie van indicatoren. Het verschilt per paar Nike Air Max 1 welke indicatoren daarop van toepassing zijn. Dat maakt het lastig. Er zijn helaas pittig goede nepperds op de markt, wees dus alert. Zo kunnen wij op basis van een foto ook nauwelijks het onderscheid zien tussen een echte en neppe Nike Air Max 1 Clot uit 2005, of de Nike Air Max 97/1 Sean Wotherspoon. Hoe dan ook, met onderstaande 10 indicatoren voor hoe je een neppe Nike Air Max 1’s kan herkennen moet je een heel eind komen.

Onderaan de blog vind je een plaatje met alle AM1-ondelen aangewezen.

1. Materiaal en kleur

Vraag altijd om ‘tagged’ foto’s. Een foto met een naamkaartje van de verkoper, waarop idealiter de datum is vermeld. Vergelijk de tagged foto’s met andere foto’s van deze sneakers om te controleren of de materialen wel overeenkomen. Andere foto’s vind je via Google Afbeeldingen. Is er sprake van andere materialen of wijken kleuren af? Haak dan direct af. Een aantal neppe paartjes herken je gemakkelijk door afwijkende kleuren. Soms is het listiger en gaat het om details.

Op deze foto van deze neppe Nike Air Max 1 Ben Drury Hold Tight zie je dat de mudguard niet uit 3M materiaal bestaat. Afhaken dus!

2. Plaatsing swoosh

We zien dat bij neppe Nike Air Max 1 vaak de swoosh, het Nike logo, te laag geplaatst is en/of afwijkt van het origineel. De swoosh loopt normaliter tot de lining van de hiel door. Of dit ook bij deze originele release zo is kan je eenvoudig googelen. Wijkt de swoosh op jouw paartje af? Dan is dit een goede indicator dat het paartje nep kan zijn. Controleer daarom de andere indicatoren extra goed.

De swoosh van deze neppe Nike Air Max 1 Adventure Pack begint te laag en de kromming klopt van geen kant. Nep!

3. Vorm hiel

De hiel van een originele AM1 behoort een bolling te hebben en het stukje midsole zou recht moeten zijn. Daarnaast is de hiel stevig. De vorm van de hiel wijkt op neppe paartjes vaak af en dit is voor ons een van de belangrijkste indicatoren. Bij neppe Air Max 1’s zie je vaak dat je de hiel makkelijk naar binnen kan drukken, de bolling ontbreekt en het stukje midsole ook schuin naar binnen loopt. Is dit ook zo bij jouw paartje? Controleer dan de andere indicatoren extra goed.

Bij deze neppe Nike Air Max 1 Skull Pack zien we duidelijk dat de zool schuin naar binnen loopt en de hiel die vorm volgt. Fake!

4. Tong

Vaak zien we dat een neppe Nike Air Max 1 de tong korter is dan bij het originele paartje. Ook is het Nike labeltje op de tong hierdoor vaak net korter of niet netjes over de bovenste rand van de tong gestikt. Zie je afwijkingen? Controleer dan via Google of dit zo hoort of dat de sneakers simpelweg nep zijn.

Aan deze neppe Nike Air Max 1 Atmos Elephant Pack klopt weinig, maar duidelijk is dat de tong veeeel te kort is!

5. Neus

De mudguard en toebox van neppe Nike Air Max 1’s zien er doorgaans uitstekend uit. Wel zien we dat de neus soms iets afwijkt. Op de nagenoeg perfecte neppe Nike Air Max 1 ACG’s is dit zelfs vrijwel het enige duidelijke herkenningspunt: er zit een deukje in de neus. Bij andere neppe Air Max 1’s zien we dat de volledige neusvorm niet klopt. De toebox staat bol en de mudguard rondom de neus is vaak te smal.

Bij deze neppe Nike Air Max 1 OG Red zien we onder andere dat de mudguard rondom de neus te laag is en de neus bol staat. Fake!

6. Buiten- en binnenzool

De binnenzool van een neppe sneaker kan afwijken. Zo kan het printje afwijken of is de binnenzool vastgelijmd. Dit is echter moeilijk te controleren, maar wel belangrijk om mee te nemen in het totaalplaatje. Hou er rekening mee dat bij een tweedehands paar het zooltje kan zijn verwisseld. Voor de buitenzool geldt dat dit bij Nike Air Max 1’s met een speciale of doorzichtige zool een belangrijke indicator kan zijn. Er zijn vaak minimale verschillen te herkennen.

De lijnen op de neppe Nike Air Max 1 Sketch to Shelf zijn dunner en zwarter dan op het originele paartje. Een belangrijke indicator om mee te nemen bij het spotten van neppe Sketch to Shelfs.

7. Maatlabel

De maatlabel is een bron van informatie voor sneakers. Je vindt hier de productcode, productiedatums en de maatdetails. We zien hier bij neppe paartjes dan ook veel fouten. Allereerst wijkt de productcode vaak af. Google de productcode om te ontdekken of deze matcht. Daarnaast wijkt het jaartal vaak jaren af. Deze hoeft niet precies op de dag gelijk te zijn, maar zou wel in ongeveer dezelfde datumrange moeten zitten. Ook deze kan je eenvoudig controleren. Dat geldt ook voor het land van productie. Tevens zien we in de algehele opmaak en de opmaak van de maat vaak foutjes. Eén van de vier maatnotities is doorgaans tegen het lijntje erboven geschreven. Is bij alle vier de maatnotities hier ruimte gelaten? Wees dan alert. Tenslotte zien we vaak dat de maatlabel bij neppe paartjes een sticker is. Niet alle labels zijn gestikt of erin geplakt. Vergelijk de maatlabel met een foto waarvan je zeker weet dat deze origineel is.

Op de maatlabel van deze Nike Air Max 1 EM Burgundy zien we veel fouten, ondanks dat de productcode matcht. De maatlabel is een sticker, het lettertype klopt niet, productiedatum wijkt te ver af, het productieland is fout en nikebetterworld.com ontbreekt.

8. Doos

De doos van een neppe sneaker ziet er vaak afwijkend uit. De kleur klopt soms niet, maar ook het printje kan net afwijken. Wij vinden dit een moeilijke indicator, omdat een release in verschillende dozen kan zijn uitbracht. Soms in verschillende vormen, soms in verschillende kleuren. Het is wel een goede indicator om mee te nemen in het totaalplaatje.

Toen de originele Nike Air Max 1 Chili werd uitgebracht, bestond de bruine Nike doos nog niet. Deze zou gedeeltelijk oranje moeten zijn. Dit afgebeelde paartje is dus fake!

9. Accessoires

Dit is de moeilijke om uit te leggen, omdat dit bij ieder paartje anders is. Denk aan extra veters, de veterzakjes, foldertjes of extra lacetips. Vergelijk de accessoires altijd met de accessoires bij een origineel paartje. Ontbreekt er iets, dan hoeft dat niet zo spannend te zijn. Wijkt er iets af van kleur of vorm, dan is dit een goede indicator. Om terug te komen op de Nike Air Max 1 Clot en Nike Air Max 97/1 Sean Wotherspoon, hierbij wijken de accessoires vaak af. Zo wordt de neppe Clot vaak aangeboden als “special pack” en wijken de veterzakjes van de neppe Sean Wotherspoon vaak af.

De afgebeelde Nike Air Max 1 Clot Kiss of Death met speciale accessoires is vrijwel altijd nep. Wij hebben de afgelopen 10 jaar nog geen authentiek paar verkocht zien worden met dit pakket!

10. Verkoopkanaal

Bovengenoemde indicatoren zijn met name belangrijk als je een paartje via particuliere kanalen koopt. Wanneer je via een webshop koopt, dan is het vaak direct duidelijk dat Nike Air Max 1’s nep zijn. Laten we beginnen met dat authentieke webshops de Nike Air Max 1 NOOIT als een “Nike Air Max 87” online zouden zetten. Zie je 87 staan? Dan weet je direct dat het foute boel is. Daarnaast is de retailprijs van een Nike Air Max 1 doorgaans tussen de €140 of €150. Vermeldt de webshop prijzen als €63,00 of is alles zogenaamd met 48% afgeprijsd? Dan weet je voldoende. Tenslotte verkopen vrijwel alle webshops met authentieke paartjes dezelfde Nike Air Max 1’s. Zie je paartjes van jaaaaren geleden online staan; nieuw in doos? Dat kan nooit! Gebruik je gezonde verstand om te bepalen of het wel of geen legitieme webshop is.

Op deze webshop verkopen ze zogenaamd een ID, OG Red uit 2009 en Skull Pack uit 2006. Te mooi om waar te zijn natuurlijk. Een beter voorbeeld van een fake sneakerwebshop is er niet!

Voorkom dat je opgelicht wordt

Is de verkoper legit? Zijn de foto’s legit? Doe voldoende research om er zeker van te zijn dat “what you see is what you get”. Controleer of de verkoper betrouwbaar is. Vraag referenties op of dubbel check iemands identiteit. Check daarbij ook of de foto’s daadwerkelijk van de verkoper zijn. “Tagged” foto’s, met datum- en naamkaartje van de verkoper zijn een pré. Is de prijs “too good to be true”? Ook dan weet je voldoende. Een Animal voor €150? Fake! Een Parra voor €150? Fake! Een Sean Wotherspoon voor €200? Fake! Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dit het vaak ook. Trap er niet in. Doe het niet. Je onderbuik heeft het meestal bij het rechte eind.

Mocht je toch echt een paartje willen kopen bij een niet-gecontroleerde verkoper: GEBRUIK PAYPAL GOODS & SERVICES! Zó, duidelijker kunnen we het niet maken.

Tip: je kan controleren of de verkoper de betreffende foto gejat heeft door deze foto naar Google Afbeeldingen te slepen. Wanneer je hits vindt met verouderde advertenties of advertenties van anderen weet je dat je geflasht wordt. Wist je dat:

  • Een retro sneaker wordt soms onder dezelfde productcode jaren later opnieuw uitgebracht.
  • Sommige sneakers worden in opeenvolgende jaren geproduceerd. Soms is het zelfs zo dat de materialen in het opvolgende jaar afwijken! Zo is de Nike Air Max OG Blue 2009 ook in 2010 uitgebracht, maar dan met minimaal afwijkende materialen.
  • Zowel de doos als de maatlabel in de sneaker veranderen door de jaren heen. Lettertypes, opmaak en soort. Ga dus niet uit van standaardindicatoren, maar vergelijk met een paartje waarvan je weet dat deze authentiek is.
  • Er zijn perfect nagemaakte Nike Air Max 1’s. Zo zijn de neppe Omega Pack en ACG Pack bijna niet te herkennen. Schakel dus altijd een bevriende AM1-expert in, of maak gebruik van de community in bijvoorbeeld Nike Air Max 1 groepen.

×

Winkelafspraak maken of vragen over producten? Laat het weten en we reageren binnen een paar uur.

×