Sneakers moet je in de doos laten zitten

geen blad vd mond logo aangepast e1620422436672 - Sneakers moet je in de doos laten zitten

Scharenborg Bedrijfsverzekeraars & Geen blad voor de mond contentmarketing | 25 januari 2021

Een strak design, mooie materialen en het liefst zo goed als nieuw. Als alles klopt, kijkt een sneakerliefhebber niet op een euro meer of minder. Een (tweedehands) sneaker die voor € 80 gekocht is, kan namelijk zomaar voor een paar duizend euro over de toonbank gaan.

Met zijn verjaardagsgeld kocht Frank Klerks (28) op zijn twaalfde zijn eerste paar Nike Air Max 1. “Die schoenen waren toen nog helemaal niet hip; iedereen liep op Puma of K-Swiss”. Frank kreeg de smaak te pakken. Waar hij eerst nog maar twee paar per jaar kocht, veranderde dat al snel. Twee paar sneakers per week kopen was geen uitzondering.

“In het begin was ik alleen op zoek naar sneakers in mijn eigen maat. Ik heb maat 43, maar al snel keek ik ook naar maat 42,5 en 44. Uiteindelijk heb ik zelfs een paar in maat 47,5 gekocht. Ik móést ze hebben. Later kwam ik ze toch tegen in mijn eigen maat en heb ik de  grotere maat verkocht met winst.”

“Voor veel modellen stijgt de vraag snel. De Nike Air Max 1 behoudt bijna altijd zijn waarde en stijgt steeds sneller in prijs.”

Snel rendement

Om zijn ‘verslaving’ te bekostigen verkocht Frank af en toe een paar. Lucratieve business, bleek al gauw. “Voor veel modellen stijgt de vraag snel. De Nike Air Max 1 behoudt bijna altijd zijn waarde en stijgt steeds sneller in prijs. Beleggen in sneakers is daarom commercieel gezien erg interessant. Je hebt heel snel rendement.”

Duizend euro voor een sneaker, geen ongewoon bedrag. Er worden zelfs tweedehands schoenen voor zesduizend of tienduizend euro verkocht. Frank: “Ik focus me vooral op vintage. Daar heb je wel wat meer achtergrondkennis voor nodig.” Zijn eigen verzameling is inmiddels gekrompen. “Ik denk dat ik nu nog zo’n vijftig paar heb. Vooral custom made exemplaren, ook wel ID’s.”

Of sneakers echt zoveel waard zijn? “Dat ligt eraan wie je het vraagt. Sommige mensen verzamelen schilderijen en zien dat als vorm van kunst, voor de ander is een schilderij slechts een hele dure tekening. Ik gebruik schoenen niet alleen om aan te trekken, maar ook om neer te zetten als kunstwerk. Ik heb op veel paren winst gemaakt, maar natuurlijk heb ik ook fouten gemaakt. Zo verkocht ik ooit schoenen voor € 1.300 die later  € 13.000 deden.”

GBVDM 1 1024x683 - Sneakers moet je in de doos laten zitten

Werk van gemaakt

Deze sneaker-wereld bleek zo goed bij de Apeldoorner te passen, dat hij er zijn werk van maakte. Vijf jaar geleden zette Frank met twee vrienden het platform Outsole.nl op, een webshop voor tweedehands sneakers. Het duurste exemplaar is momenteel de Nike Air Max 90 State Homegrown F&F Hyperstrike. Het oranje paar schoenen staat te koop voor € 5.999,95. Toch blijft het vooral een hobby; Frank werkt nog steeds vier dagen per week als operations manager bij een IT-bedrijf.

“Wie strategische keuzes maakt en puur voor winst wil gaan, moet zijn sneakers in de doos laten zitten”, is Frank stellig. Een opgave voor een schoenenliefhebber, maar niet voor verzamelaars. “Als ik nieuwe kleding heb, wil ik die de volgende dag meteen aan. Met nieuwe schoenen heb ik dat totaal niet. Zeker de vintage schoenen moet je niet dragen.”

“Als ik nieuwe kleding heb, wil ik die de volgende dag meteen aan. Met nieuwe schoenen heb ik dat totaal niet. Zeker de vintage schoenen moet je niet dragen.”

Koop wat je tof vindt

“Mensen vragen me vaak: ‘welke schoenen moet ik kopen’”, vervolgt Frank. “Koop gewoon wat je tof vindt. Dat Outsole groot is geworden komt puur door onze passie voor sneakers. Geniet ervan op je eigen manier. Als jij ze wilt dragen, doe dat dan.”

Toch zijn er wel tips. Wie wil beginnen met het beleggen in sneakers kan volgens Frank het beste starten met de recente exclusieve exemplaren. “Die zijn makkelijker te krijgen en veel mensen vragen er op dit moment naar.” Voor bepaalde sneakers moet je online worden ingeloot. Op zo’n moment weet je dus al dat er veel vraag naar dit paar is. Ook naar ‘high-end’ sneakers is altijd vraag. Modellen die steeds scoren: Nike Air Max 1, Nike Air Jordan 1 en Adidas Yeezy Boost 350.

Daarnaast is het belangrijk om kleuren in de gaten te houden. Op dit moment gaan roze, mintgroene en burgundy sneakers als warme broodjes over de toonbank. Ook materiaalgebruik kan de waarde verhogen. Modellen met dierenprints, denim en corduroy zijn gewild. Frank: “Het is een gevoel. De sneaker die op dat moment het meest gehypet wordt, is gewoon het meeste waard. De ene dag is een sneaker lelijk. De volgende dag rockt een artiest dat paar en is de sneaker ineens gewild. Het blijft een gok.”

Verdiepen in sneakers

Steeds vaker krijgt Frank Klerks de vraag ‘hoe kan ik geld verdienen met sneakers’. Het antwoord is volgens hem simpel. Verdiep je in de materie en doe dat met passie. Je moet basiskennis over schoenen bezitten, maar er ook gevoel voor hebben. “Je kijkt naar wie de schoen ontworpen heeft en in welke oplage hij is gemaakt. Is het een bekende ontwerper, zoals Piet Parra, dan zit je meestal goed. Toch zie ik als liefhebber liever dat je sneakers niet voor het geld verzamelt maar voor je plezier.”

GBVDM 2 1024x688 - Sneakers moet je in de doos laten zitten

Recente blogs

Recente mediaberichten

Wissen Toepassen (1)
Outsole
4.9
powered by Google
  • Geen producten in je winkelmand.
×

Heb je sneakergerelateerd advies nodig? Laat het ons weten en we komen zo snel mogelijk op je bericht terug! Dit kan enkele uren duren. Cheers!

× Sneakersupport